Ornös utsida

Oskar hade sett ett parti nyis på SMHI’s iskarta utanför Ornö. Jag var väldigt skeptisk då den gula nyismarkeringen oftast är mycket spridda flak och sällan sammanhängande ispartier, men enligt en kontakt på Ornö var det en stor kaka fast is, drygt 5 centimeter då…

Vi startade i Kyrkviken och kom snart ut på nyiskakan som knastrade något och var avsaltad, i stort sett kärnis ca 7 cm. Söderut mot iskanten som vi mötte efter ha korsat Fjärdlångfjärden och rastade på Sköt Rökan med utsikt över öppet hav neråt Huvudskär. Ett antal havsörnar seglade ovanför oss och solen värmde nästan.

På hemvägen klantade jag mig och skulle gena över ett stöpisområde som kändes bärigt men utan marginal, två skär och pikningar in på den isen känner jag att stöpet är väldigt luftigt, mer snö än is och så sjunker jag sakta ner i vattnet. Kommer upp efter vändning och två brytningar. Med långt till land och ca 6m/s vind vill jag byta om i vindsäck, men absolut inte här utan vill backa ut ur islabyrinten till stabilare kärnisar, något slarvigt står jag förlänge på en ny stöpiskaka och går igenom igen. Kommer snabbt upp och hittar ett bra ställe att byta om på. Vindsäcken värmer riktigt bra och det var som vanligt varmt att byta om i den, ingen stress utan det går att göra allt ordentligt. Precis som senaste skärgårdsplurret så hade jag för klena kläder i plurrarpackningen, måste fixa bättre jacka och byxa får skärgårdsturer när det är riktig vinter.

Efter komplexa logistiska övningar hann vi med färjan och kunde fira nyårsafton enligt respektive planer!

/Bo Oskar Tobias Peter Meilin Niklas Jan

P1060169-big.jpg

P1060176-big.jpg

It cut us off.

Heading south

Oskar

Fjärdlång

Oskar

Group

Ice

South

Oskar

Landing

Looking for the best place to have lunch

View from lunch

Lunch

Sköt Rökans märke

West

Oskar

Birds

Tobias

Black ice

Heading home

Leave a Reply

Your email address will not be published.